Op 24 augustus houden we ons Heideweektoernooi. Schrijf nu in. En kijk hier voor onze overige toernooien in 2024. 
40-jarig jubileum Amicale de Pétanque Maboul Ede!!!

Clubinfo

Jeu de boulen

Jeu de boules, oh ja, dat is dat spelletje wat die oude mannetjes in de Franse dorpjes doen. Ze doen het ook wel op de camping!
Veel mensen hebben het jeu de boulen op vakantie leren kennen. Het is inmiddels een populair spel op de camping. jammer is dat er op veel campings maar weinig spelers zijn die echt weten hoe het spel in elkaar zit. Er wordt vaak maar wat aangerommeld. Dat is jammer want jeu de boulen is veel meer dan dat. Ga je bij een toernooi kijken, dan krijg je een heel andere indruk. Spannende partijen, waarbij om elke punt geknokt wordt, waarbij techniek en tactiek het verschil maken tussen winnen of verliezen.

Spelregels

Je hoeft natuurlijk niet het hele Internationale Spelreglement Pétanque uit het hoofd te kennen, maar met de korte basisregels (zie pétanque) kom je al een heel eind en begrijp je al veel beter wat er tijdens de partij gebeurt. Bij Jeu de Boules vereniging Amicale de Pétanque, kortweg Maboul, spelen zowel de meer recreatief ingestelde spelers als de wedstrijdspelers.

Maboul beschikt over binnen- en buitenbanen aan het Kanonnenpad, bij de Bovenbuurtweg te Ede. Op maandagavond (melden tussen 18:45 en 19:15 uur), woensdagmiddag (melden tussen 12:45 en 13:15 uur) zijn onze interne clubwedstrijden. Vrij spelen en trainen is mogelijk op de vrijdagavond (melden voor 18:45 uur).
Bent u ook geïnteresseerd? Kom dan gerust op één van onze clubdagen de sfeer proeven.

Het Kanonnenveld

Tijdens de Eerste Wereldoorlog blijken er kanonnen op ons terrein te hebben gestaan. De straatnaam Kanonnenpad herinnert hier nog aan. We hebben ons speelveld daarom het Kanonnenveld genoemd.

Activiteiten bij Maboul

 • Maboul organiseert op de maandagavond en de woensdagmiddag allerlei wedstrijden.
 • Het jaar is verdeeld in een zomer- en een winterperiode, elk met hun eigen competities.
 • In de zomerperiode worden er in de regel drie partijen op een avond gespeeld. In de winter zijn dat er twee.
 • Een belangrijk onderdeel van de maandagavond is de A/B-competitie. Er wordt gespeeld met een laddersysteem. Win je veel, dan stijg je op de ladder, verlies je veel, dan zak je. In dit systeem speel je dus altijd tegen spelers van (min of meer) gelijke sterkte. Bij de A/B-competitie speel je in doublettes in “vierkantjes”. Op het einde van de periode kun je promoveren en degraderen.
  Je speelt de 2 of 3 partijen met een groepje van 4, je speelt “met iedereen, tegen iedereen”. Op het einde van de periode worden de winnaars bekend gemaakt. De prijzen uit gewoonlijk uit VVV-bonnen.
 • In elke periode wordt er om het de tête á tête-kampioenschap gestreden, er wordt gespeeld om het sterkste doublette en het sterkste triplette te worden.
 • De resultaten van een heel jaar tellen mee voor de “Boudestein-bokaal” Deze prijs wordt uitgereikt aan de “overall-winnaar”, die in het jaar de meeste punten heeft weten te verzamelen.
 • Op de woensdagmiddag wordt ook een breed programma aangeboden, compleet met wedstrijden voor doubletten, tripletten, prijsjesboulen enz.
 • Elk jaar organiseert Maboul een aantal toernooien. Ze worden op de NJBB-toernooikalender vermeld en ze zijn toegankelijk voor licentiehouders. Ook worden er in de zomer regelmatig wedstrijden op een zaterdag georganiseerd onder de naam Place d'amicale. Bij deze toernooien zijn ook spelers zonder licentie welkom.

Competities en wedstrijden

 • Maboul speelt mee in de Nationale Competitie en de Afdelingscompetitie van de NJBB.
 • Leden bezoeken regelmatig toernooien georganiseerd door andere verenigingen. Ook is er een groep die meespeelt in wintercyclussen o.a. in Apeldoorn en Zeist
 • Maboul organiseert lessen voor beginnende spelers en geeft training aan gevorderde spelers.
 • Op de vrijdagavond is de club open, maar is er geen vast programma. Er kan op die avond vrij worden gespeeld. De trainingen en lessen worden ook op de vrijdagavond gepland.
 • Alle leden ontvangen de nieuwsbrief via de mail. Leden kunnen bijdragen leveren aan de nieuwsbrief. De nieuwsbrief is de digitale opvolger van ons clubblad.

Maboul

Je schrijf het woord boule met een e en Maboul niet?
De clubnaam Maboul is een woordspeling. Wie in het Franse woordenboek zoekt naar het woord ‘maboul’ ziet daar staan:

perdu la raison; fou (het verstand kwijt; gek)

Amicale de Pétanque Maboul kun je dus het best vertalen met:

“de dwaze vrienden van het pétanque”

Maboul is een amicale, een vriendengroep. Zo is de club ook ontstaan, als een vriendengroep. Hoewel Maboul inmiddels meer dan 100 leden heeft is de sfeer van een “amicale” nog steeds aanwezig.